Köszöntjük a Networkfiesta-Team oldalán !

MENÜ

KarácsonySorelválasztó

 

Karácsony a keresztények legfontosabb ünnepe, Jézus születésének az ünnepe.A betlehemi történet a Bibliában található, az Új Testamentum két könyvében,a Máté és Lukács evangéliumaiban.          

 

Sorelválasztó

Ki mikor ünnepli a karácsonyt?

 

Különféle keresztény egyházak különböző dátumokon ünneplik: a katólikusok és a reformátusok december 25-én,a görög keleti ortodox, a sziriai és az etióp egyházak január 6-ikán, az örmények pedig január 18-ikán. S ma már a volt kommunista országokban is szabadon ünnepelhető, hivatalos ünneppé vált.

 Sorelválasztó

A Karácsony története.

 

Majdnem kétezer évvel ezelőtt élt Izrael egyik kis városában, a galileai Názáretben, egy leány, Mária. Egy éjjel megjelent előtte Gábor arkangyal és bejelentette neki, hogy tervei vannak Istennek a Mária számára, ő lesz majd Isten Fiának az édesanyja. Mária megijedt, de az angyal megnyugtatta, hogy igaz, amit mond, és úgy helyes.

 

Nemsokára férjhez ment Mária Józsefhez, és, amikor a király bejelentette, hogy vissza kell menni arra a helyre ahol születtek, mert népszámlálás lesz, együtt mentek a Jeruzsálemhez közeli Betlehembe. Amikor megérkeztek késő este Betlehembe, Mária érezte, hogy eljött ideje, hogy megszülessen a bébi, de már nem volt hely a számukra sehol. Végülis sikerült behúzódniuk egy istállóba és ott született meg a kis Jézus. Bölcső nem volt, helyette a jászolba fektették az újszülöttet.

 

Egy közeli mezőn pásztorok legeltették a juhaikat és egy angyal jelent meg előttük mondván, hogy egy közeli istállóban megszületett az Isten Fia. Amikor a pásztorok ott találták a bébit a szüleivel, tudták, hogy az angyal igazat mondott.

 

Három bölcs is tudta, hogy itt az ideje a Messiás megszületésének, és, amikor látták a csillagot a betlehemi istálló fölött, tudták, hogy az a jele annak, hogy ott is fogják megtalálni. Amint ott látták a kis Jézust Máriával és Józseffel, térdre borultak előttük és ajándékokkal halmozták el őket.

 Sorelválasztó

Hogyan ünnepelik a Karácsonyt világszerte?

 

Bizony, ahány ország, annyi szokás! De általában mindenhol december 25-ikén kezdődik Karácsony és január 6-ikán végződik, amikor a hagyományok szerint a bölcsek érkeztek. Bár vannak olyan keresztény vallások is, ahol január 6-ika a Karácsony. (Lásd fentebb) A Karácsonyt megelőző hónap, az Ádvent, szintén fontossággal bír, ez az ideje a Megváltóra való várakozásnak. S az Ádventen belűl bizonyos napok különböző országokban nagyobb fontosságot kaptak, mint pl. a svéd Szent Lucsia nap, Európában pedig a Mikulás. Ez alatt az idő alatt világszerte sok a parti, finomságokat esznek az emberek és tradicionális karácsonyi énekeket énekelnek. Egyre elterjedtebb az a szokás is, hogy egy örökzöld fát bevisznek a házba és kidíszítik csillogó diszekkel, édességekkel és igazi, vagy elektromos gyertyácskákkal - bár ez még a déli országokban ritka.

 

Karácsony este Európában mindenki hazamegy korán, naplemente után "megjön az angyal", ünnepi vacsora van és kibontják az ajándékokat. Sokan később elmennek az Éjféli Misére, vagy másnap reggel a templomba, hogy megünnepeljék Jézus születése napját. Az angolul beszélő országokban a gyerekek korán lefeküsznek, és az éjjel folyamán egy idős, pocakos bácsi, a Santa Claus (úgy ejtjük ki, hogy Szenta Klausz) körbejárja a világot egy repülő szánkóval, amit 12 rénszarvas húz. Ő aztán lemászik a kéményen és ott hagyja az ajándékokat a már egy hónappal azelőtt felállított karácsonyfa alatt. (Nézd csak meg mi történik, ha lefekvés előtt elfelejtik eloltani a tüzet a kandallóban.) A gyerekeknek mindég sikerűl jó korán felkelni és kiabálva rohannak be a szüleik szobájába, mutogatva nekik, mit hozott a Santa Claus. Ez a szokás ma már erősen terjed a nem keresztény országokban is, mint Kína és India, - most már oda is megy a Santa Claus!

 Sorelválasztó

Egy kis karácsonyi konyhaművészet

 

Fatörzs torta

Egy nagy tálban keverjen el 5 tojás sárgáját 2 evőkanál sherry-vel és verdje fel, amig habos és citromszinű lesz. Azután apránként verjen bele egy csésze (1 1/2 deci) cukrot és verdje, míg a cukor nagyjából elolvad. Verdje fel az 5 tojás fehérjét egy csipet sóval s amikor kezd keményedni, verjen bele egy deci cukrot. Ebből egy csészényit keverjen a másik masszába, majd azt keverje vigyázva a többi fehérjébe. Végűl keverjen bele negyed liter szitált lisztet és öntse egy kivajazott, piskótatepsibe. Közepes sütőben ezt addig sütjük, míg, ha magnyomja, ruganyos lesz a teteje. Akkor kiborítjuk egy porcukorral meghintett konyhakendőre és felcsavarjuk, a keskenyebbik oldalán kezdve.

Mikor kihűlt, gyöngéden kicsavarjuk, levágjuk a kemény széleket és megtöltjük a következő krémmel: 1 liter tejszínt felverünk 50 gramm átszitált porcukorral és belekeverünk 70 gram kakaót, valamint egy kanál kávét. Ezt rákenjük a tésztalapra és visszasodorjuk. Akkor gyenge tüzön megolvasztunk 50 gram keserű főzőcsokoládét két evőkanál vajjal, s elkeverjük fél liter szitált porcukorral és egy csomag vaniliás cukorral. Két, három kanál tejjel kenhető simaságúvá kavarjuk, beborítjuk vele a tekercset és egy villával megkarcolgatjuk, hogy fakéreghez hasonló mintájú legyen. Akkor válik könnyen vághatóvá, ha legalább egy napig hidegen áll.

 Sorelválasztó

 

 

 

 

Sorelválasztó

 

                                                                    Ady Endre:

                                                        A Jézuska tiszteletére

                                                                   A született Jézus 
                                                             Született így s kívánta, 
                                                                  Hogy ez legyen az üdv: 
                                                            Minden hívság kihányva 
                                                               Életünk gömbiből.

Csengessünk csengőkkel,
Szeressünk szeretettel,
Örüljünk, ha sírunk,
Ha ránk tör minden ember
S ha álul bántatunk.

Áldassanak bennünk
A kifeslett vér-rózsák:
Bánat, kín, szenvedés,
Mert Jézus volt a Jóság
S a nagy, szent türelem.

A született Jézus,
Ez igézetes gyermek,
Áldja meg azokat,
Kik a szívünkbe vernek
Mérges szuronyokat.

 

 

 Sorelválasztó

 

 

                                                    KARÁCSONYI SMSEK

                       Sorelválasztó

"Jeles ünnep, szép zöld fenyő,
csengő csilingel a fákon,-
legyen békés, boldog ünnepetek,
szívemből kívánom!"

 Sorelválasztó

Távolság már nincsen, új idők járnak,
Huncut kis angyalkák sms-ben szállnak.
Szeretetet visznek, sok szép üzenetet,
Boldog Karácsonyt így kívánok nektek!

 

Sorelválasztó

"Áldás szálljon házatokra, meghitt béke lengje be, boldogságnak légy forrása, szóljon erről Szenteste!"


Sorelválasztó

A beiglit told egy kicsit félre, olvasd el az sms-t végre, közben gondolj csupán a szépre! Ragyogjon Rád is a szeretet fénye, melegítsen és emeljen fel az égbe!

 Sorelválasztó

"Békességet, boldogságot, csengőszót és gyertyalángot-, ajándékot, szeretetet, s mindent, ami fontos Neked. Békés, Boldog Szép Karácsonyt!"

 Sorelválasztó

"Épp most küldtem egy angyalt, hogy vigyázzon Rád,
de visszajött és azt mondta, hogy nem tud,
mert az angyaloknak nem kell vigyázniuk egymásra!
Boldog ünnepet!"

Sorelválasztó

Leszállt egy angyalka azt súgta nékem
Gondolj most azokra kik szeretnek téged.
Eszembe jutottál te és a családod
Ezúton kívánok Boldog Karácsonyt!
 

Sorelválasztó

"Ez lenni kici kínai karacsonyi szmsz. Lenni oco, nem drága, mégis mutatni, hogy van gondolsz Rád. Kívanni Neked jo ünnepek, meg kiccaladod récire boldogsag!"

 

Sorelválasztó

Útra kélt az erdő ezer fenyőfája örömet szerezni szerte a világba. Meghittség, boldogság, szeretet és béke legyen a családod örökös vendége! Boldog Karácsonyt!

 

                   Sorelválasztó

 

 

 

Prágától Bázelig - Varázslatos adventi vásárok Európában

2010
 
Fahéj és forralt bor illata száll, a kis faházak előtt számtalan ember lesi, mivel tudna örömet szerezni szeretteinek. Sok ezer parányi fénypötty jelzi: közeleg a karácsony. Jó a hangulat, olyan, mintha meseországba csöppennél, csak követned kell a finom vaníliás mandula illatát, az édes aromát. Íme, Európa legszebb karácsonyi vásárai.

 

A karácsonyi forgatagok nagyon népszerűek, ilyenkor pompás fényszoknyába bújnak az óvárosok, a nagyobb terek, hogy felépüljenek a kis bodegák, és megkezdődjön az adventi vásár. Gondolj egy merészet, csomagold be a legmelegebb kesztyűdet, a legpuhább sáladat, és látogass meg egy ismeretlen, csodás, karácsonyi lázban égő várost!

1. Prága

A csehek nagyon hamar felkészülnek az adventre: már november közepétől megjelennek a díszek a kandellábereken, készül a város a nagy turistadömpingre. Az Óváros téren és a Vencel téren is klasszikus vásárteret találunk, gyönyörű karácsonyfákkal és vidám zenebonával. Az itteni vásár különlegessége, hogy sokszor koncerteket rendeznek és karácsonyi dalokat éneklő kórusok teszik még hangulatosabbá a prágai estét.

Forrás: AFP

Mikor?
november 27.-január 2.
Minden nap 9:00-19:00
Hol? Óváros tér, Vencel tér

 

2. Koppenhága

Nagy és különleges vásár várja azokat, akik Koppenhágát választják. A helyszín igazán meghökkentő: a Tivoli kert Európa legrégebbi vidámparkja. Fényárban úsznak a régi körhinták, a fák, az épületek, olyan, mintha Alice csodaországába csöppentünk volna. A vidámparkban van egy tó is, amit ilyenkor korcsolyapályává varázsolnak. Aki járt már a koppenhágai karácsonyi forgatagban, bizton állítja, hogy felejthetetlen decemberi élmény.

www.copenhagenphotos.dk

Mikor?
november 20.-december 30.
Minden nap 11:00-éjszakáig
Hol? Tivoli kert

3. Köln

Egész Németországon végigsöpör adventkor a karácsonyi őrület: több mint 2000 ideiglenes mesevilág várja a vásárlókat, kíváncsiskodókat. A legszebb talán a suttgarti és a kölni vásár. Kölnben négy nagyszabású karácsonyi fesztivált rendeznek: a Dóm téren, az Új piacon, a Rudolfplatzon, valamint igazi kuriózum a Középkori karácsonyi vásár. Bohócok, mutatványosok, bábszínházi előadások, középkori ruhákba bújt árusok teszik még hangulatosabbá a csillogó estéket.

www.koeln.de

Mikor?
november 22.-december 23.
Minden nap:11:00-21:00
Hol?
Dóm tér, Új piac, Rudolfplatz, Csokoládémúzeum mellett

4. Brüsszel

2003-ban Európa legérdekesebb karácsonyi vásárává választották a St. Catherine térről induló adventi piacteret. Több utcában se szeri, se száma a bódéknak. Megtanulhatsz csokit formázni, s persze válogathatsz az ezernyi csokoládékülönlegességből is. Érdekesség, hogy itt nem kolbászt és egyéb sülteket kínálnak a vendéglátós bodegák, hanem a nemzeti eledellel, a kagylóval lakhatunk jól a hosszú séta alatt. Nem kifejezetten karácsonyi étek, de a belgák minden időben a kagylóra esküsznek. Itt is lehet korcsolyázni, sőt külön piciknek kialakított korcsolyapálya is van.

www.brusselspictures.com

Mikor?
november 26.-január 2.
H-Cs 12:0- 21:00
P-V:11:00-22:00
Hol?
St. Catherine tér

5. Bázel

Nem a legolcsóbb, de annál szebb vásár a barfüsserplatzi forralt bor illatú csodavilág. Itt található Európa leghosszabb karácsonyi fényekkel kivilágított utcája is. Az igazi gurmand-ok fondüzhetnek, de a klasszikus kolbász-kenyér kombinációban sem lehet csalódni. Bázel híres Johann Wanner karácsonyi házáról. Wanner a karácsonyfadíszek koronázatlan királya, már Washingtonban, a Fehér Házban is díszített fenyőt kézzel festett, szájjal fújt gyönyörű díszeivel.

www.baslerweihnacht.ch, www.christmasmarkets.com

Mikor?
november 25.-december 23.
Minden nap 11:00-20:00
Hol?
Barfüsserplatz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sorelválasztó

 

 

Hírek

Weboldal készítés ingyen

Szavazás

Milyen ajánlatokat szeretnél látni az oldalon?
Ptc
Surfbar
Nyereményjátékok
Befektetés
Több magyar oldal
Egyéb ajánlat
Asztali nézet